Hevosurheilu on monipuolinen ala, joka kattaa niin raviurheilun kuin ratsastuksenkin. Vedonlyöjille mieleisin osio on tietenkin ravit, joilla on pitkät perinteet Suomessa. Suurimpia ravitapahtumia seuraa paikan päällä kymmeniä tuhansia ihmisiä, ja niistä lyödään myös innokkaasti vetoa. Monet veikkaajat ovatkin voittaneet miellyttäviä voittosummia, mutta ihan kuka vain ei välttämättä ole yhtä onnekas. Tutustu artikkelissamme vinkkeihin hevosurheilun seuraamiseen.

Hevosurheilussa lopputulokseen vaikuttavat monet tekijät

Hevosurheilun seuraaminen on taitolaji, jossa pitää ymmärtää samalla aikaa montaa eri tekijää. Vaikka monet tekijät olisivat paperilla kunnossa, niin hevosen ollessa mukana yhtälössä lopputuloksesta ei voi olla koskaan varma – eläimet ovat aina arvaamattomia. Hevosurheilussa hevosen vierellä merkittäviä tekijöitä ovat ratsastaja ja ohjastaja, joiden fyysinen kunto, tieto, kokemus ja psyykkinen tila vaikuttavat suoritukseen yhtä lailla.

  • Hevoskilpailuissa kuka tahansa voi voittaa oikeissa olosuhteissa.
  • Jopa ennakkosuosikit voivat tehdä arvaamattomia virheitä.
  • Ratsastajan ja ohjastajan sijaan hevonen on tärkein avain menestykseen.

Eläinten kanssa työskenteleminen on kuitenkin ennalta arvaamattomien yhtälöiden kanssa painimista. Parhaimmankin hevosen suoritus voi muuttua täysin häiriötekijöiden takia, eikä niitä voida aina kontrolloida. Näitä voi olla esimerkiksi luonnonolosuhteet, radan huono kunto, kuljetuksen aikana sattuneet onnettomuudet tai esimerkiksi kiima-aika, jolloin tammat ja orit käyttäytyvät eri tavalla. Niin ikään kilpailujen ajankohta kaudella vaikuttavat hevosen suoritukseen.

Kilpakäytössä oleva hevonen nähdään myös kauppatavarana, josta pyritään saamaan mahdollisimman paljon rahallista hyötyä. Aktiivisesti kilpailevalla hevosella ei ole kuin muutama huippuvuosi, joiden aikana se voittaa suurimmat voittorahansa ja tuottaa täten sen omistajalle tai omistajille eniten rahaa. Täten kilpahevosiin satsataan myös paljon rahaa ja aikaa valmennukseen, jotta sen käyttöikä pysyisi pitkänä.

  • Ratsastuksessa hevoset ovat jopa parhaimmillaan 10–16 vuoden iässä.
  • Raveissa hevosen paras ikä on 4–10 vuotta.

Ratsastajan apuna ovat ratsastuspsykologit

Suomessa on vielä harvoja ratsastukseen keskittyneitä urheilupsykologeja, mutta ratsastajien psyykkisessä valmennuksessa korostetaan erityisesti henkistä valmennusta sekä hyvää lajituntemusta. Henkisellä valmentamisella pyritään siihen, että ratsastaja pystyy tekemään tietoisia ratkaisuja ratsastussuorituksen aikana. Yhteinen sävel hevosen kanssa löytyykin silloin, kun ratsastaja ei ole tunteiden vallassa. Paremman psyykeen omaavalla ratsastajalla on aina paremmat avaimet menestykseen.

Ohjastajalla ja valmentajalla on raveissa myös vaikutusta

Monesti ravihevosten omistaja on sama kuin valmentaja, sillä hyvät kilpahevoset keskittyvät tietyille ihmisille. Ravipiirit on siis hyvä tuntea edes jotenkuten ennen kuin asettaa vetoja. Ohjastajien joukossa on myös monia kuuluisuuksia, joiden ohjaamat hevoset ovat menestyneet muita paremmin. Tietysti monissa lähdöissä on mukana tuntemattomiakin hevosia ja ohjastajia, mutta aloittelevan vedonlyöjän kannattaa aina pelata varman päälle.

Suosikkien pelaamisella on hyvä aloittaa

Riippumatta siitä, lyödäänkö vetoa paikan päällä vai etänä esimerkiksi netissä, suosikkien pelaaminen on aina kannattavaa. Yleensä vedonlyöntipaikoissa on tarjolla erilaisia analyyseja tiettyjen lähtöjen suosikeista ja niiden aikaisemmista voitoista. Niihin kannattaa aina tutustua, eikä aloittaa veikkaamista tuntemattomimmista ehdokkaista – vaikka niiden voittokertoimet olisivatkin hyvät. Väärillä valinnoilla voi nimittäin menettää rutkasti rahaa ennen yhtäkään merkittävää palkintosummaa.

Paikan päällä seuratessa kaikki katsojat ovat hevosihmisiä, jotka varmasti mielellään avustavat lajiin tutustuvia tai vedonlyönnissä epäröiviä. Vain kokemuksella, taidolla ja tiedolla voi tototiskiltä kerätä hyvät voittosummat. Aloittelijakin voi onnistua, mutta se on täysin tuuria. Suosikit löytyvät aina lähtöanalyyseista. Ravien päätöslähdöissä suosikkihevoset voidaan esitellä myös erikoisvetokertoimella, jotka kannattaa myös hyödyttää.

Tutustu erilaisiin pelimuotoihin

Täysin aloittelevan ravien seuraajan ei kannata lähteä ensimmäisenä tutustumaan hevosten taustoihin, vaan miettiä enemmänkin sitä, kuinka suuria summia on valmis käyttämään vedonlyönnissä. Aloitteleva vedonlyöjä hyötyy parhaiten yksinkertaisista vedoista eli yhden lähdön ja yhden hevosen taktiikasta. Tällöin myös pelibudjetti ei kärsi, koska kyseisiä vetoja voi lyödä jopa niin alhaisella summalla kuin eurolla.

Taitojen karttuessa voidaan tutustua myös muihin pelimuotoihin, joita on esimerkiksi troikka ja T-lähdöt, joissa arvuutellaan useamman lähdön voittajahevosta. Useita lähtöjä sisältävien vetojen voittokerroin on myös suurempi kuin pelkästään yhden lähdön kupongilla. Myös porukkakupongit ovat suosittuja, jolloin jo valmiiseen pelikuponkiin voi osallistua maksamalla yhden pelaajan osion ja täten myös mahdolliset voitot jaetaan osallistujien kesken.

Tammat eivät menesty yhtä hyvin kuin orit

Raviurheilu, kuten moni muukin urheilulaji, on täynnä tilastoja, ja siitä on tehty useita tutkimuksia. Tutkimusten mukaan on huomattu, että tammat voittavat kertoimiinsa nähden liian vähän lähtöjä kilpaillessaan oreja vastaan. Tämä kannattaa ottaa huomioon kaikille avoimissa lähdöissä, ja tällöin orien pelaaminen on kannattavampi vaihtoehto. Niin ikään useampaa lähtöä pelatessa tammoja vastaan pelaaminen on tuottoisampaa.

Toinen merkittävä asia taustoja tutkiessa on se, onko hevonen ravannut viimeisten kahden viikon sisällä. Jopa 10 päivän sisällä ravattu toinen kilpailu parantaa kyseisen hevosen voittomahdollisuuksia sen päivän lähdössä. Hevoset palautuvat nopeasti kilpailuista, joten tiivis kilpailuaikataulu vain parantaa niiden voitto- ja palautusprosenttia. Eliminoi listalta siis heti ne hevoset, joiden edellisestä kilpailusta on aikaa yli kaksi viikkoa.

Suomessa raveja järjestetään päivittäin – kesät ovat pääkausia

Ravitapahtumia järjestetään joka päivä jossain päin Suomea. Perjantaiden valikoimaan lisätään myös lounasravit sekä kesäisin kesäravit, jolloin raveja voi olla useampikin päivässä. Pääpäivät ovat kuitenkin keskiviikko ja lauantai, jolloin merkittävimmät tapahtumat ravataan. Internetissä pelaaja voi tutustua myös muiden maiden, kuten Ruotsin ja Ranskan, kilpailutarjontaan. Ne ovat yhtä lailla merkittäviä ravimaita kuin Suomikin.

Hevosurheilun seuraaminen on viihdyttävää

Riippumatta siitä, oletko aloitteleva vedonlyöjä vai vain hevoskärpäsen purema katsoja, hevosurheilun seuraaminen on suurta viihdettä. Sen kauneus johtuu juuri hevosen ja ihmisen yhteistyöstä, jota vastaavaa ei löydy urheilun parista. Hevonen on tunteva ja persoonallinen eläin, joka tarjoaa myös oman lisänsä urheilusuoritukseen, vaikkakin ratsastajan tai ohjastajan taidoilla on myös suuri merkitys.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *