Tervetuloa Team Eurohorses -sivustolle, jonka tarkoituksena on antaa monipuolista tietoa hevosurheilun saloista. Aktiivisen osanoton lisäksi hevosurheilua voi harrastaa helposti katsojana. Tunnelmaan pääsee parhaiten paikan päällä kentän tai radan varrella, mutta mukavuuden haluisille kilpailuja näytetään myös televisiossa. Kilpailujen seuraaminen käy huomattavasti mielenkiintoisemmaksi, jos lajien säännöt ovat katsojalle tutut. Hevosurheilulajit eroavat toisistaan huomattavasti, joten jokaiselle katsojalle löytyy varmasti oma lajinsa. Olympialaisissa ratsastus on ollut mukana modernien olympialaisten alkuajoista saakka, ja kilpailut ovat siitä harvinaisia, että miehet ja naiset kisaavat niissä samoissa luokissa.

Hevosurheilulajit

Hevosurheilulajit jakautuvat karkeasti ratsastus- ja valjakkolajeihin. Suomessa valjakkolajeista tunnetuin on varmasti ravikilpailu, jossa pientä kärryä vetävät hevoset kilpailevat radalla nopeudesta. Ravikilpailuihin porukkaa vetää hevosten lisäksi lajiin liittyvä vedonlyönti. Vedonlyöntiä harjoitetaan maailmalla myös laukkakilpailuissa. Ratsastuskilpailuista tunnetuimpia ovat varmasti olympialajit kouluratsastus, esteratsastus ja kenttäratsastus. Näiden lajien juuret ovat pitkällä eurooppalaisessa armeijan historiassa, ja niiden alkuperäisenä tarkoituksena oli testata sotaratsujen koulutusta, staminaa, ja rohkeutta. Tunnetuimpien lajien lisäksi hevosilla kilpaillaan myös erikoisemmissa lajeissa, kuten vikellyksessä, hevospoolossa, lännenratsastuskilpailuissa, ja matkaratsastuksessa. Perehdy sivustollamme syvemmin näihin lajeihin.

Ravien hurmaa

Raviurheilu on isoa bisnestä Suomessa, ja maamme on lajin kärkimaita Euroopan tasolla. Käsittelemme raviurheilun saloja useammissa artikkeleissa sivustollamme. Kilpailijoina lajissa ovat kevyttä kärryä ja sen päällä istuvaa ohjastajaa vetävät hevoset. Voittaja on valjakko, joka suorittaa vaaditun radan nopeinten, pysyen koko matkan ravissa. Maassamme lajissa kilpaillaan lämminveristen ja Suomenhevosten luokissa. Suomen lisäksi raviurheilu on suosittua myös muissa pohjoismaissa sekä Italiassa, Ranskassa, ja Kanadassa. Suomalaisen ravikalenterin kohokohtana pidetään elokuussa Lahdessa järjestettäviä Kuninkuusraveja. Tapahtuman lisäksi maastamme löytyy ravikilpailuja lähes jokaiselle vuoden päivälle.

Kaunis kouluratsastus

Olympialaisissa hevosurheilulajeista mukana ovat kouluratsastus, esteratsastus, sekä kenttäratsastus. Myös näihin lajeihin pääsette tutustumaan sivustollamme, jossa käsittelemme sekä sääntöjä että lajien historiaa. Esimerkiksi kouluratsastuksen juuret ovat syvällä Euroopan aateliston harrastuksissa, ja se on nykypäivänä vakavasti otettava urheilulaji, jonka kilpailijat tulevat laajoista kansanluokista. Kouluratsastus tuntuu asiaan perehtymättömälle usein mystiseltä, ja katsojan tulee omata jonkin verran pohjatietoa nauttiakseen kilpailijoiden suorituksista. Laji testaa ratsukon yhteistyötä ennalta määrättyjen liikkeiden kautta. Kouluratsastus on tuomarilaji, ja pisteiden määrään vaikuttavat muun muassa liikkeiden oikeaoppisuus, hevosen tottelevaisuus sekä ratsukon kokonaiskuva.

Tarkka esteratsastus

Esteratsastuksessa ratsukot kilpailevat toisiaan vastaan värikkäistä puomeista rakennetulla esteradalla. Tarkoituksena on ohjata hevonen radan ympäri oikeassa järjestyksessä, ilman miinuspisteiden keräämistä. Esteiden korkeudet vaihtelevat parinkymmenen senttimetrin harrastajakilpailuista 160 senttimetrin esteisiin kansainvälisellä Grand Prix -tasolla. Kilpailusta riippuen ratsukot saavat miinuspisteitä pudotetuista puomeista, hevosen pysähtymisestä esteen edessä, esteiden hyppäämisestä väärässä järjestyksessä ja liiallisesta ajan käytöstä, jos kyseessä on vauhtikierros. Kansainvälisellä tasolla estehyppykilpailuiden palkintorahat ovat huippuluokkaa. Vauhdikkaat kisat ovat katsojille mielenkiintoisia, ja sivustollamme voit tutustua tarkemmin pisteytyksen saloihin, tunnettuihin esteratsastajiin ja suurimpiin kilpailuihin.

Huimapäiden kenttäkilpailut

Kolmantena lajina olympialaisissa nähdään kenttäratsastus, joka yhdistää maastoesteradan kahteen edellä mainittuun lajiin. Maastoratsastuskilpailuita käsittelevässä artikkelissa tutustutaan tarkemmin tämän vaiheen sääntöihin. Eliittitasolla kenttäratsastuskilpailut käydään kolmen päivän aikana. Kilpailijat ratsastavat ensimmäisenä päivänä kouluratsastustestin, joka toimii heidän pisteytyksensä pohjana. Tätä seuraa vauhdikas maastoesterata, jossa parivaljakon rohkeutta ja taitoja mitataan parinkymmenen luonnollisen oloiseksi rakennetun esteen kautta. Estehyppykilpailu viimeisenä päivänä taas koettelee hevosen staminaa. Maastoesteratsastus mukailee Englannissa suosittua ketunmetsästystä, ja kenttäratsastuksen juuret ovat ratsuväen tarpeissa koetella sotahevosten taitoja ennen sotatantereelle lähtöä.

Pallopelejä hevosen selässä

Raviurheilun ja olympialajien lisäksi hevosia käytetään myös erikoisempiin urheilulajeihin, joihin tutustumme tarkemmin niitä käsittelevässä artikkelissa. Esimerkiksi joukkueissa pelattavat hevospoolo ja hevospallo ovat suosittuja lajeja Euroopassa ja Australiassa. Australian suunnalta Suomeenkin on saapunut myös vauhdikas poolocrosse. Vikellys taas on kansainvälisellä tasolla nähtävä laji, jossa voimistelijat tekevät akrobaattisia liikkeitä laukkaavan hevosen selässä joko yksittäin tai pienissä joukkueissa. Amerikan kulttuurin ystävät taas ihastuvat usein mantereen karjankasvattajien ratsastustaidoista jalostettuihin lännenratsastuslajeihin. Pohjoismaiden talvisissa oloissa huimapäisille hevoshulluille on tarjolla viihdettä myös skijörding-lajin muodossa, missä hevonen vetää perässään suksilla kulkevaa kilpailijaa.

Hevoset harrastuksena

Toivottavasti sivustomme artikkelit tulevat herättämään mielenkiinnon hevosurheilua kohtaan. Laajasta lajivalikoimasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin, halusi mukaan lähteä sitten aktiivisena harrastajana, sivusta katsojana tai vaikkapa joukkueen tukihenkilönä. Jos ratsastus kiehtoo urheilulajina, mukaan pääsee suhteellisen pienellä sijoituksella ottamalla yhteyttä paikalliseen ratsastuskouluun. Ratsastusurheilun alalajia ei tarvitse valita heti alkuun, vaan omat mielenkiinnon kohteet käyvät varmasti ilmi lajitietouden ja taitojen kohotessa. Ratsastus on siitä hyvä laji, että aikuisenakin sen aloittaneella on mahdollisuudet päästä kilpailemaan ja lajin keskiasteilla amatöörit ja ammattilaiset kilpailevat usein samoissa kisoissa. Hevosurheilulajit ovat myös mielenkiintoisia niitä seuraaville katsojille, ja usea hevoshullu matkustaakin ulkomaille saakka lempilajinsa eliittikilpailuiden perässä. Kansainvälisissä eliittikenttäratsastuskilpailuissa on festivaalin tuntua, ja majoituspaikat kannattaa varata ajoissa, sillä ne myyvät loppuun useita kuukausia ennen kisojen alkua. Jos kilpailuiden perässä matkustaminen ei ole se oma juttu, tunnelmaan voi päästä myös omalta kotisohvalta; varsinkin ravikilpailuiden seuraaminen televisiosta on Suomessa huomattavan helppoa. Katsojan kannattaa tehdä hieman taustatutkimusta, sillä kilpailuiden seuraaminen on huomattavasti mielekkäämpää, jos säännöt ovat tuoreessa muistissa. Mukavia lukuhetkiä Team Eurohorses -sivustolla!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *