Suomenhevoset ovat kilpailleet vuodesta 1924 lähtien ravikuninkaan ja -kuningattaren tittelistä, ja vuosittaiset kuninkuusravit ovatkin Suomen merkittävin ravitapahtuma, joka kerää ympärilleen kymmeniä tuhansia katsojia paikan päälle. Kuninkuusravit eivät kuitenkin ole ainoita maailmassa, vaan ympäri maailmaa järjestetään useita merkittäviä ravikilpailuja, joista osaan myös suomalaiset hevoset ovat osallistuneet. Tutustu lähemmin maailman merkittäviin ravitapahtumiin.

Prix d´Amerique – Ranska

Prix d´Amerique on Ranskan merkittävin ravitapahtuma, joka järjestetään vuosittain tammikuun viimeisenä sunnuntaina Pariisissa. Se on saanut vuosien saatossa epäviralliseksi nimekseen ravien maailmanmestaruuskilpailut. Ravien yhteispotti on miljoona euroa, josta voittaja kahmii 450 000 euroa. Ne järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1920. Nimi keksittiin kunnianosoitukseksi juuri päättyneessä ensimmäisessä maailmansodassa ranskalaisia auttaneille yhdysvaltalaissotilaille.

Kilpailujen matka on 2 700 metriä, ja se on erityinen radan ominaisuuksien takia. Vincennesin radalla on nimittäin 12 metrisiä korkeuseroja, ja se muodostuu kahdesta, osittain yhdistetystä radasta. Suomalaishevoset ovat osallistuneet lämminverisille tarkoitettuihin Pariisin kisoihin jo 1970-luvulta lähtien, mutta parhain menestys on ollut Houston Laukon kuudes sijoitus vuonna 1994.

Hambeltonian Stakes – Yhdysvallat

Hambeltonian Stakes on New Jerseyssä, Yhdysvalloissa vuosittain kolmivuotiaille amerikkalaisille lämminverihevosille järjestettävä, Pohjois-Amerikan suurin ravitapahtuma. Nimi Hambeltonian viittaa 1850-luvulla kilpailleeseen, kuuluisaan Hambeltonian-oriin. Tapahtuma on yksi maailman kolmesta merkittävästä ravikilpailusta Prix d´Ameriquen ja Elitloppetin jälkeen. Perinteisesti se ravataan aina elokuun ensimmäisenä lauantaina ja matkan pituus on 1 609 metriä.

Vuodesta 1926 lähtien järjestetyn Hambeltonian Stakes -kilpailujen voittajalle annetaan 1 200 000 dollaria. The Hambeltonian on järjestetty jo vuodesta 1981 lähtien Meadowlands-raviradalla, jossa järjestetään myös kaksi muuta merkittävää ravitapahtumaa: Hambeltonian Oaks ja Hambeltonian Maturity. Kolmivuotiaille amerikanravureille merkittävät kaksi muuta vuosittaista ravitapahtumaa ovat Kentucky Futurity ja Yonkers Trot.

Elitloppet – Ruotsi

Elitloppet on Solvallassa, Tukholmassa järjestettävä ravikilpailu. Se on The Hambeltonianin ja Prix d´Ameriquen rinnalla yksi maailman arvostetuimmista ja tunnetuimmista ravitapahtumista. Mailin eli 1 609 metrin kisan voittajalle annetaan 1 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 92 340 euroa. Elitloppetin ajankohta on perinteisesti toukokuun viimeinen sunnuntai ja siihen on osallistunut myös suomalaisravureita.

Elitloppetia voidaan katsojien puolesta verrata Suomen kuninkuusraveihin, sillä Solvallaan kerääntyy viikonlopun aikana yli 50 000 katsojaa. Ennen finaalia ajetaan kaksi karsintalähtöä, joista kummastakin neljä parasta valikoidaan finaaliin. Elitloppetin lisäksi viikonloppuna järjestetään myös muita suurkilpailuja, kuten Sweden cup ja 3 100 metriä ravattava Harper Hannovers Lopp, sekä pohjoismaisille kylmäverisille tarkoitettu Elitkampen.

Lotteria – Italia

Lotteria tai Gran Premio Lotteria di Agnano ravataan Italian Napolissa. Se kuuluu merkittävien eurooppalaisten ravikilpailujen joukkoon Elitloppetin, Oslon Grand Prixin ja Prix d´Ameriquen kanssa. Lotteria järjestetään vuosittain toukokuun alkupuolella, ja siihen voivat osallistua nelivuotiaat ja sitä vanhemmat lämminveriset. Lotteria ei ole esimerkiksi kuninkuusravien tavoin kutsukilpailu, vaan osallistujat valitaan pistejärjestelmän perusteella.

Lotteria koostuu kolmesta karsintalähdöstä ja finaalista, jotka ajetaan saman päivän aikana. Karsintalähtöjen kolme parasta selviytyvät finaaliin, mutta karsiutuneille järjestetään myös lohdutuslähtö. Kilpailumatkana on aina 1 609 metriä autolähetyksellä. Suomalaishevosista Keystone Patriot voitti karsintalähdön ja finaalin vuonna 1983. Lisäksi vuonna 1990 Friendly Face ja Indian Silver ovat voittaneet karsintalähdön sekä lohdutuslähdön.

UET Grand Prix – Eurooppa

UET Grand Prix on Euroopan raviliiton UET:n (Union Europeenne de Trot) järjestämä vuosittainen kilpailu, ja se on tarkoitettu nelivuotiaille lämminverisille. Vuodesta 1985 lähtien järjestetyt kilpailut käydään vuosittain eri UET:n jäsenmaassa. Suomessa sitä isännöi Teivon ravirata Ylöjärvellä vuosina 2003 ja 2009. Osallistujat joutuvat maksamaan noin 1 700 euron osallistujamaksun.

Osallistujat valitaan lisäksi kahden karsintalähdön kautta, joista toinen järjestetään Pohjois-Euroopassa ja toinen Keski-Euroopassa. Vuoden 2019 UET Grand Prix järjestetään Vermossa, Suomessa. Suomalaiset hevoset ovat olleetkin voitokkaita UET Grand Prix -raveissa. Vuonna 1992 voiton vei Jorma Kontion ohjastama Jexpress Dahlia, ja vuonna 2012 Brad De Veluwe teki saman Tuomas Korvenojan ohjastamana.

Finlandia-ajot – Suomi

Finlandia-ajot ovat vuosittain Helsingin Vermossa järjestettävät merkittävät kansainväliset ravikilpailut, jotka ovat myös osa UET Trotting Masters -ravisarjaa. Se järjestettiin ensi kerran vuonna 1980 osana Euroopan mestaruus -sarjaa, joka muuttui vuonna 2010 UET Trotting Masters -kiertueeksi. Vuoteen 1990 asti kilpailut järjestettiin syyskuussa, mutta nykyään se ravataan vappua lähimpänä viikonloppuna.

Finlandia-ajojen kilpailumatkana on maili eli 1 609 metriä, ja se tehdään aina autolähetyksellä. Aikaisemmin sitä ajettiin karsintalähtöjen kanssa, mutta vuodesta 1983 lähtien Finlandia-ajot koostuvat pelkästä finaalista. Kilpailuun voivat osallistua kaikki lämminveriset orit, ruunat ja tammat ikähaitarilla 4–10 vuotta. Päälähdön voittaja tienaa Suomen suurimman rahapalkinnon eli 110 000 euroa.

Copenhagen Cup – Tanska

Copenhagen cup on vuosittain Kööpenhaminassa järjestettävä lämminveristen suurkilpailu, joka järjestetään kesäkuun toisena viikonloppuna. Ensimmäisen kerran se järjestettiin vuonna 1928 nimellä Mesterskap, ja nykyinen nimi sille annettiin vuonna 1975. Kilpailun nykyinen matka on 2 011 metriä. Suomalaishevonen on voittanut cupin kahdesti: Charme Asserdal vuonna 1979 ja ahvenanmaalainen Indian Silver vuonna 2000.

Oslo Grand Prix – Norja

Vuosittainen Oslo Grand Prix kuuluu UET Trotting Masters -sarjaan. Ravit juostaan perinteisesti toukokuun puolivälissä, ja kyseessä on pelkästään kymmenen hevosen finaali ilman karsintalähtöjä, jonka matka on 2 100 metriä. Suomalaishevonen ei ole koskaan voittanut Oslon kilpailuja, mutta kolmen parhaan joukkoon on sijoittunut esimerkiksi Charme Asserdal, Keystone Patriot ja Houston Laukko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *